Complex de servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș

6

Asociația Phoenix-Speranța a obținut o finanțare de 1.093.193 euro din partea Velux Foundations  Danemarca pentru a înființa un Complex de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș. Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială și Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă.  Co-finanțarea proiectului în valoare de aprox. 200.000 de euro este asigurată de Consiliul Local și Primăria Mediaș, municipalitatea punând la dispoziție o clădirea in vederea reabilitarii si un teren in vederea construcției locuințelor sociale.

FUNDAȚIILE VELUX cuprind cele două  organizații non-profit VILLUM FONDEN și VELUX FONDEN. Printre ariile finanțate prin programele de grant se află științele, mediul înconjurător, domeniul social și cultural în Danemarca și străinătate. În 2014 cele două fundații au acordat finanțări comune de cca. 150 de milioane euro pentru proiecte non-profit.

Ambele fundații au fost înființate de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX și al altor companii din Grupul VKR, a cărui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul curat și un mediu mai bun în viața de zi cu zi a oamenilor.

Proiectul va fi implementat pe durata a 30 de luni, începând cu aprilie 2016 și până în  septembrie 2018 și are ca obiectiv principal crearea de  șanse pentru o viață normală, independentă pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă,  etnie,  dizabilitate sau familie monoparentală.  Proiectul constă  în aplicarea unui model de intervenție socială care conjugă eficient asistența sociala guvernamentală cu experiența inovatoare neguvernamentală, intr-un parteneriat public-privat.

Modelul  de intervenție are în vedere următoarele activități cheie:

  • evaluarea capacității de muncă și /sau nevoii de instruire,
  • consiliere pe teme circumstanțiale,
  • medierea unui loc de muncă adecvat (în unitate protejată, în structura de economie socială sau pe piața deschisă a muncii)
  • instruire pentru viața independentă (păstrarea locului de munca și locuirea autonomă)

Aplicarea modelului presupune realizarea prin reabilitare, respectiv, construire, a două entități:

  • o structură de economie socială pe terenul fostei Școli de aviație din Mediaș
  • un bloc de locuințe sociale cu scop de instruire în vederea atingerii scopului final: viața independentă, cu loc de muncă plus locuință și fără ajutor social.

Grupul țintă este format din 200 de tineri din baza de date a Direcției de Asistență Socială, dintre care, la finalul proiectului aproximativ jumătate  vor putea avea un trai independent.

Numărul de tineri vulnerabili reintegrați, principalul indicator de performanță al proiectului, relevă convingerea noastră că fiecare om se cuvine să fie ajutat în așa fel încât să-și ia, fie și parțial, viața în propria raspundere; fiecare trebuie stimulat să-și dorească să fie un membru activ în comunitate, având  dreptul să primească sprijin, dar și obligația de a oferi ceea ce poate, societății. Ecuatia individ societate este una a participării si anume a ambilor termeni.

Asociația Phoenix Speranța a obținut finanțarea de la Fundația Velux, care oferă odată cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate socială europeană, îndreptată spre zonele în care dezechilibre de tot felul afectează marile valori ale umanități: democrația, libertatea și chiar cuceririle civilizației.” – Maria Ioana Stanescu, manager proiect și director Asociația Phoenix-Speranța.