30 de familii din județele Iași, Neamț și Prahova primesc sprijin de la Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt, pentru ȋmbunătăţirea condiţiilor în care locuiesc
Acțiunea face parte din proiectul „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei”, lansat la finalul anului 2020, și are ca scop îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 30 de familii vulnerabile din 3 județe ale țării. De asemenea, proiectul trage un semnal de alarmă asupra nevoii de locuințe decente la nivel național, nevoie accentuată de contextul pandemic.
Pentru identificarea comunităților vulnerabile au fost implicate autoritățile locale din cele trei județe, iar în procesul de selecție a familiilor au fost luate în considerare următoarele aspecte: gravitatea problemelor de locuit, ȋn contextul pandemiei COVID-19, veniturile familiei, numărul de membri, precum şi tipul de intervenție.
Lucrările de reabilitare sunt realizate de echipa de constructori
Habitat for Humanity România, iar finanțarea este asigurată integral de
Fundația BricoDépôt, printr-o contribuțe financiară de
300.000 lei.
Familiile care beneficiază de reabilitarea locuințelor trăiesc în
condiții de supraaglomerare – într-o singură încăpere dorm mai multe generații, nu au surse sigure de căldură, iar tavanul și pereții se află într-un stadiu avansat de deteriorare. Cele mai multe dintre familii nu au bucătărie și nici toaletă interioară, iar în majoritatea cazurilor, copiii dorm în aceeași încăpere unde familia gătește, pentru că acolo se menține căldura pentru mai mult timp.
Copiii sunt cei mai afectați de condițiile improprii în care locuiesc, cu atât mai mult ȋn contextul pandemic actual. Aceştia ȋntâmpină dificultăți la efectuarea temelor, pentru că nu au lumină naturală suficientă și sunt nevoiți să împartă camera cu părinții și frații lor şi, de aceea, ȋn timpul intervențiilor, o atenţie deosebită este acordată spațiilor adaptate la nevoile lor.
„Copiii sunt foarte bucuroși că vor avea o cameră a lor. Le-am cumpărat un birou în rate unde își vor face temele și urmează să le cumpărăm și un pat.”, sunt cuvintele unei familii beneficiare.
„În timpul școlii online, băiatul cel mare își făcea temele și participa la lecții într-o altă cameră unde era frig, pentru că noi stăm toți într-o singură cameră și nu se putea concentra.”, ne-a mărturisit o altă familie beneficiară.
În lunile
martie și aprilie sunt realizate lucrări de reabilitare la cele 30 de locuințe, urmând ca la finalul proiectului, familiile să aibă
un spațiu adecvat și sigur unde să locuiască. Printre tipurile de intervenție se numără: înlocuirea tâmplăriei, reparații ale acoperișurilor, finisaje interioare (tencuieli, zugrăveală, pardoseală) pentru una sau mai multe camere, montarea de sisteme de încălzire noi şi atât de necesare, etc.