165 de locuințe și 385 de gospodării sunt afectate de inundații în Comănești, județul Bacău. Habitat for Humanity România intervine în comunitate și face apel la donații pentru ajutorarea celor afecta&#539

0

165 de locuințe și 385 de gospodării din Comănești, județul Bacău, au fost afectate în urma ploilor violente din 22-23 iulie, potrivit estimărilor realizate de reprezentanți Habitat for Humanity România, ISU Bacău și Primăria Comănești. Micii torenți din zona Supan/ Laloia s-au transformat în adevărate râuri și au inundat casele și gospodăriile oamenilor. Apa și nămolul au afectat în principal beciuri, fundații, pereți și pardoseli. Cele mai afectate străzi au fost Minerului, Libertății și Supan. Zone întregi de drumuri secundare, garduri, șanțuri, grădini și livezi au fost distruse.

Habitat for Humanity România intervine în comunitate prin filiala sa din Comănești, alături de ISU Bacău și Primăria Comănești, prin distribuția de kituri de igienă personală și curățenie. Pentru  îndepărtarea efectelor inundațiilor este necesară distribuirea urgentă de kituri care să conțină: lopată, găleată, ciocan, clește (patent), cuie, rangă (levier), folie plastic, mănuși, cizme de cauciuc, soluție antimucegai, bandă gri pentru ambalare, saci de nisip. În a doua etapă a intervenției, după ce se vor opri ploile și nămolul va fi scos din case, vor fi necesare materiale de construcție pentru refacerea locuințelor: ciment, var lavabil, amorsă și vopsea, parchet, folie și accesorii, glet, adeziv pentru gresie și faianță, mortar pentru tencuieli, lemn ecarisat și placaj/panel/OSB.

Puteți face donații în lei/EURO/USD în contul Habitat for Humanity România, cod fiscal: 15391896, cod IBAN: RO25 BRDE 050S V150 1751 0500, deschis la BRD Sucursala Oradea. Pentru donații în materiale puteți apela numărul de telefon 0720.550.370 (Gabi Pascal – Manager Program Disaster Risk Reduction and Response).

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a inițiat programul Răspuns la Dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre în comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitățile vulnerabile.

În 2010, un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre Habitat for Humanity România a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastre din lume din anul respectiv.

Habitat for Humanity România, prin „Statul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, poate prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastre legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane).

 

Prin programul Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 20.000 de persoane din zece județe.

Persoană de contact: Loredana Modoran, PR Specialist Habitat for Humanity Românialoredana.modoran@habitat.ro, 0722.640.229