Kitul care îți poate salva viața în caz de cutremur

2

Pregătirea și educația preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieți, la reducerea panicii și dezorganizării.  Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine.

Fiecare persoană trebuie să știe și să ia câteva măsuri preventive în eventualitatea unui seism de magnitudine considerabilă, care poate avea importante pagube umane și materiale.

În primul rând, este necesar un plan de urgență pentru familia dumneavoastră. Fiecare membru al familiei trebuie știe ce să facă acasă, la școală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separați unul de celălalt. Stabiliți un loc de întâlnire, în care toată familia să știe să ajungă. Este indicat să vorbiți cu un prieten din afara localității să fie persoană de contact în cazul unui cutremur. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei de contact.

Pe de altă parte, trebuie să aveți la îndemână un kit de urgență în caz de cutremur. Acesta trebuie să fie ușor de transportat și să conțină:

Apa este esențială pentru supraviețuire. Stocați cel puțin doi litri de apă de persoană/zi. Cea mai bună este apa plată îmbuteliată în sticle mici de plastic. Acestea trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veți avea acces la apă din alte surse, fierbeți apa timp de minim 10 minute și apoi după răcire se poate consuma în siguranță.

Mâncarea. Alegeți mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată: conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiți, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeți în pachet și un deschizător de conserve.

Dacă aveți animale de companie nu uitați să puneti deoparte mâncare și apă și pentru pentru acestea.

Atât pentru apă, cât și pentru mâncare, notați pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcție de data expirării produselor.

Sac/i de dormit, pulover și șosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie

Kit-ul de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice. Dacă în familie sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeți medicamentele în trusă; rolă de fașă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape și săpun.)

Fluier cu care să puteți cere ajutor

Radio și baterii de rezervă (înlocuiți bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)

Lanterne și baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstrați-le lângă pat, în mașină și la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

Actele familiei sau copii după, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.
– testamente, polițe de asigurare, contracte, acțiuni
– pașaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate
– bani lichizi, monezi
– actele conturilor din bănci
– certificate de naștere, de căsătorie

– numere de telefon importante