BIG BUILD 2019

logo-bb19
big-build-valcea-19
240-VOLUNTARI-19

Un container nu poate ține loc de o casă decentă. Nu pentru familiile din Vaideeni, Vâlcea, pe care le vom ajuta la BIG BUILD 2019. Inundații puternice au lăsat complet fără case în 2014 zeci de familii, iar de atunci cinci dintre ele sunt nevoite să locuiască în containere. Aici gătesc și dorm, aici copiii își fac lecțiile și se joacă. În cutii metalice în care iarna este frig și vara este cald. În care utilitățile se rezumă la curent electric improvizat. Fără apă, căldură sau toaletă.

În intervenția post-dezastru natural, un container poate fi adăpost pentru sinistrați doar ca o soluție de urgență, de maximum câteva luni, până casele distruse sunt reconstruite. Pentru părinții și copiii din Vaideeni, Vâlcea, însă, soluția temporară a devenit una permanentă. Iar containerele le-au devenit case, în lipsa unui altfel de ajutor.

Celelalte cinci familii pentru care construim trăiesc în condiții greu de imaginat – în bordeie din lemn aflate pe malul pârâului care le inundă adăpostul la aproape fiecare ploaie mai puternică sau în case aproape să cadă.

La BIG BUILD 2019, vom schimba pentru totdeauna viața părinților și copiilor care locuiesc acum în containere. Sute de voluntari vor construi pentru ei un cămin adevărat.

Familia Dan Ioana

Mamaie Ioana are 75 de ani și toată viața ei a crescut 5 copii, 15 nepoți și 10 strănepoți. Ultimul strănepot a venit pe lume în urmă cu șase săptămâni.

Văduvă de ani buni, mamaie Ioana a fost afectată de indundațiile din 2014 și după ce a locuit o vreme într-un container, și-a improvizat o locuință într-un bordei sărăcăcios. Trăiește aici alături de cei doi strănepoți minori pe care îi îngrijește singură, mama unuia dintre ei fiind plecată la muncă în străinătate și revenind pe perioade scurte acasă.

Mamaie Ioana merge la cules de mure pentru a face rost de un ban în plus pentru cei mici. E tristă când povestește de casa ei de dinainte de inundații, casa ei din bârne ce a fost măturată de ape acum cinci ani, dar vorbește cu speranță de casa pe care voluntarii Habitat for Humanity au promis sa i-o construiască. O casă sigură, curată și călduroasă, pentru ea si strănepoții ei.

Famila Lăcraru Sorin

Diana și Sorin, în varstă de 28, respectiv 29 de ani, au trei copii: Alexandra Elena (9 ani), David (5 ani) si Ștefan (1 an).

În 2014, în urma inundațiilor, casa lor a fost aproape dărâmată. După potop, ei au fost mutați temporar într-un container care, oricât de dureros ar suna, le-a devenit „casă” iar de patru ani, cei cinci membri ai familiei locuiesc într-un bordei din chirpici. Casa nu este prevăzută cu toaletă sau bucătărie, iar mâncarea este pregătită într-un hambar.

Venitul lunar al familie se rezumă la 1263 lei, salariul tatălui plus alocația copiilor. Din banii aceștia, părinții asigură hrană, lemnele pentru încălzire, dar și tratamentele micuțului David care suferă de tetrapareză spastică, pe care în ciuda situației financiare precare, părinții îl duc de trei ori pe săptămână la terapie și recuperări.

Ei își doresc o casă în care copiii lor să crească frumos și să locuiască în condiții decente, o casă suficient de spațioasă pentru ca David să poată realiza și acasă exercițiile recomandate de medic.

Familia Lăcraru Florin

Florin (35 ani) și Silvica Lăcraru (32 ani) au trei copii împreună: Ciprian (15 ani), Romeo (12 ani) și Denisa (2,5 ani).

În 2014, râul Luncavăț le-a măturat casa și a luat cu el și toate animalele pe care familia le avea în gospodărie. După nenorocire, cei doi au rămas cu copiii în brațe și s-au adăpostit la căminul cultural din sat ca mai apoi, să ajungă să fie găzduiți temporar într-un container. Vreme de doi ani, ei au locuit acolo cu primii doi copii, dar nu s-au dat bătuți și au muncit la reconstrucția vechii lor locuințe. Aceasta a fost ridicată, dar banii nu au mai ajuns și pentru izolare. Așa că, iarna, la ei focul arde tot timpul, iar ca să nu tremure de frig, copiii dorm îmbrăcați gros și îmbrățișați cu părinții.

Casa ține loc și de bucătărie, pentru că tot acolo se gătește când afară este prea frig. Familia Lăcraru trăiește greu. Tatăl este mereu în căutare de lucru, iar mama îngrijește de copii și de casă. Venitul lor nu depășește 1100 lei/lună, cu tot cu alocații.Din acești bani familia își asigură hrană și lemnele de foc.

Ei se descurcă foarte greu, doi dintre copii sunt la școală, iar părinții se zbat din răsputeri să le asigure haine, hrană și rechizite. Știu insă că Dumnezeu nu i-a lăsat niciodată la greu, așa că indrăznesc să spere la o viață mai bună și o casă decentă.

Familia Cebuc

De mulți ani, văduva Emilia Cebuc (48 ani) duce pe umeri cele mai grele poveri ale familiei sale. Ea are o fiică de 32 ani, Emilia, și o nepoată, Maria, de 16 ani. A avut o casă, dar aceasta a fost luată de ape, la inundațiile din 2014. De atunci, cele trei femei locuiesc în container.

Aici totul este inghesuit si abia au loc pentru un aragaz si un frigider mic. Atât ea cât si fiica ei, lucrează cu ziua, sezonier, la cules de fructe. Iarna este cel mai greu de găsit de lucru în zona lor, și ele se străduiesc să-și drămuiască cu atenție veniturile. Cum greutățile financiare au depășit familia, Maria a fost nevoită să renunțe la scoală pentru că nu își permiteau costurile transportului la liceu. Bunica este hotărâtă ca atunci când vor avea un cămin decent și condiții mai bune de trai, să poată să o retrimită pe Maria la școală.

Sunt sătule de frigul îndurat în iernile grele așa că atunci când le întrebi ce-și doresc cel mai mult, spun că abia așteaptă să muncească alături de voluntarii BIG BUILD la construcția casei lor.

Familia Rebeca

Geta Rebeca (38 ani) este văduvă de 10 ani și acum toata bucuria ei este fiul ei, Niculaie (16 ani).

Viața este dură uneori, iar Geta a simțit din plin acest lucru. Deși este încă tânără, are probleme mari de sănătate, suferind de diabet și fibrom. De când s-a născut Niculaie, familia lor nu a avut un loc care să se numească acasă. Geta și-a crescut copilul în spital și apoi pe rând într-o casă din Horezu unde pe vremuri îngrijea o persoană în vârstă, urmând ca acum doi ani să se mute cu sprijinul Primăriei, într-un container. Aceasta trebuia să fie o situație temporară.

În ciuda eforturilor făcute atât de mamă cât și de băiat care muncește de la vârsta de 11 ani, veniturile familiei nu par să poată schimba situația actuală. Cea mai mare dorință a mamei este aceea de a-i oferi fiului ei un cămin, un loc pe care copilul să îl numească “acasă”. În luna octombrie, la BIG BUILD 2019, mama și fiul vor munci cot la cot, alături de voluntari, la ridicarea casei lor mult visate.

arrow2

Te chemăm la BIG BUILD să schimbăm viața unor familii care trăiesc în condiții greu de imaginat!

PARTENER STRATEGIC

kaufland

PARTENER PRINCIPAL

dedeman

PARTENERI

saint-gobain
pg
bosch
metlife
veka
ariston
aqua-carpatica
epics
winerberger-bb

This Campaign has ended. No more pledges can be made.