Sfaturi care pot salva viața în caz de cutremur

2

Cum să amenajezi locuința

Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine. Pregătirea și educația preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieți, la reducerea panicii și dezorganizării.  

Habitat for Humanity România, organizație cu experiență de zece ani în prevenție și răspuns la dezastru, propune câteva măsuri simple de amenajare a locuinței care, în eventualitatea unui cutremur de magnitudine considerabilă, pot salva vieți și evita importante pagube materiale.

Odată cu mutarea într-o casă nouă sau cu reamenajarea locuinței, aveți în vedere fixarea cât mai bună a obiectelor în casă (rafturi suspendate, televizoare, obiecte de decor, etc.) și evitați aglomerarea cu mobilier a camerei de zi, în care petreceți cele mai multe ore cu familia.

  1. În cazul în care locuința dvs. nu a mai fost renovată de mult timp, faceți verificări și îmbunătățiri – de la structura de rezistență la reparații ale pereților, până la schimbarea instalației electrice sau a celei de gaze.

 1

  1. Amplasați aparatele casnice (frigider, mașină de spălat, etc.) astfel încât să nu se afle în apropierea ieșirilor din camere sau din locuință. În cazul unui seism acestea se pot deplasa și bloca accesul. Asigurați-vă și că sunt fixate bine, în cazul unei deplasări racordurile se pot rupe.

2

  1. Verificați ca rafturile suspendate din bucătărie sunt foarte bine prinse în pereți. Nu puneți obiecte grele pe rafturile suspendate. În caz de cutremur ușile se pot deschide, iar obiectele grele pot provoca răni. Pentru un plus de siguranță, asigurați ușile dulapurilor cu închizători eficiente la oscilații.
    Depozitați cutiile ce conțin combustibili sau chimicale în dulapuri în care nu se pot răsturna sau în camere în care nu se locuiește.

3

  1. Fixarea foarte bună este valabilă și pentru televizioarele suspendate sau alte obiecte de decor, care se pot desprinde ușor în eventualitatea unui cutremur. Pentru televizor, folosiți o măsuță joasă pe care să îl instalați.

4

  1. Nu amplasați rafturi și obiecte deasupra patului. Un cutremur în timpul nopții poate determina deplasarea obiectelor sau căderea rafturilor.

5

  1. Alegeți lustre care se pot fixa cu ușurință.

6

  1. Fixați mobilierul astfel încât acesta să nu se poată deplasa

7

  1. Este bine să aveți în casă o masă solidă, rezistentă, sub care vă puteți adăposti în caz de cutremur.

8

Citește și despre Kitul care îți poate salva viața în caz de cutremur.