Beneficiar Loredana Neagu

11

 O faptă bună nu rămâne nerăsplătită

Gestul frumos făcut de Loredana, o tânără de etnie romă din satul Berca, a emoționat întreaga țara. Fata, ce provine dintr-o familie numeroasă și extrem de săracă, a returnat poliției un portofel pe care l-a găsit pe stradă.

În portofel erau peste 300 de euro și acte, iar Loredana spune că nu a avut niciodată atâția bani și că nu s-a gândit nicio clipă să păstreze portofelul. Când a găsit portofelul, Loredana mergea la primăria din sat pentru a cere 3 euro, cu care să cumpere lapte pentru fetița ei de opt luni.

Cazul Loredanei a atras atenția mass-mediei și a devenit unul dintre cele mai mediatizate. Habitat for Humanity România a decis să intervină și să ajute familia fetei, în parteneriat cu postul național Realitatea TV. S-au altăturat demersului nostru și comapanii ca Raiffeisen Bank, Tondach, Kronospan, Andrei Leonte și trupa Voltaj.

Mama Liliana este analfabetă, însă și-a învățat copiii să fie cinstiți și respectuoși

Familia Neagu este una numeroasă, 10 adulți și patru copii mici locuiesc într-o casă de chirpici, cu acoperișul avariat și peticit. Loredana are doi copii mici, Mădalin (3 ani) și Raisa Gabriela (opt luni). Tot în aceași casă stau și familia Aidei (sora mai mare împreună cu soțul și cei doi copii) fratele Muguraș cu soția lui Denisa, dar și George (27 de ani) – care este surdomut, Mariana (15 ani) și Dan (16 ani).

Deși lipsurile sunt mari și deseori nu au ce să pună pe masă, Vasile și Liliana și-au învățat copiii să fie mereu cinstiți și respectuoși. Când era mică, Aida a furat gumă de mestecat, iar lecția primită de la mama Liliana a fost cea la care s-au raportat copiii tot timpul.

„Sunt săraci dar foarte respectuoși. Dacă mă întâlnesc de 10 ori în aceeași zi cu un membru al familiei, de zece ori mă salută și îmi spun ”, spune părintele satului.

Ajutorul

O echipă de angajați ai companiei Raiffeisen Bank a muncit cot la cot cu specialiștii Habitat for Humanity România pentru a îi îndeplini Loredanei cel mai mare vis, acela de a avea o casă decentă în care să își crească cei doi copii, Raisa și Mădălin, în vârste de unul și patru ani. Deși afară a fost frig și a plouat, angajații au reușit în cele două zile să ridice pereții casei, să aplice polistiren peste OSB și să realizeze structura de acoperiș. Alături de ei, a muncit și cântărețul Andrei Leonte, câștigătorul show-ului X Factor.

„De multe ori, pentru a ști care e valoarea unui lucru, e nevoie să-l faci cu mâna ta: să măsori cu ruleta, să bați un cui, să ridici un perete în două zile, 20 de oameni împreună, dând timpul, atenția și priceperea lor, au ridicat o casa de la temelie până la structura acoperișului. O casă pentru familia Loredanei din Berca înseamnă condiții normale de locuit pentru copiii ei și șanse spre o viață mai bună. Pentru voluntari, lucrul pe șantierul din Berca a fost o experiență despre nevoi și ce pot face ei pentru a ajuta comunitatea. În același timp, au fost două zile în care ne-am cunoscut colegii, am format echipe și am construit împreună”, mărturisește Dana Cernat, voluntar Raiffeisen Bank.

“Cel mai frumos sentiment este să ajuți dezinteresat oameni săraci, dar cu suflet bun care vor avea șansa să sărbătorească Crăciunul într-un loc doar al lor, căruia pot să-i spună acasă. Asta s-a întâmplat în zilele de vineri și sâmbătă, când dincolo de frig, de noroi și de lipsa de cunoaștere în ale construitului, am reușit să punem pe picioare casa familiei Loredanei. A fost o experiență minunată pe care aș repeta-o oricând”, adaugă Liviu Gherghescu, voluntar Raiffeisen Bank.

Tot pe șantier au oferit o mână de ajutor și membri trupei Voltaj, care au pus parchet în cele două dormitoare.

”De mai bine de cinci ani lucrez cu această asociaţie, îi sprijin cum pot, cu mediatizarea, cu ce putem, ducem vestea pentru ca lumea să afle că se poate face ceva. E o luare de poziţie, un exemplu. Am văruit, am dat cu glet, pun parchetul, nu e aşa greu. La final vom avea satisfacţia că dormitorul este pus de noi”, a afirmat Călin Goia.

“Nu am cuvinte să mulțumesc. Oamenii care m-au ajutat au un suflet mare și Dumnezeu să le dea sănătate”, spune Loredana Neagu.

 

This Campaign has ended. No more pledges can be made.