Raiffeisen Comunități: Teambuilding pe șantierul binelui

12

”Dacă aș defini voluntariatul într-un singur cuvânt, ar fi împlinire. Suntem atât de norocoși, încât e firesc să simți că vrei să îl ajuți cel de lângă tine”. Vorbele îi aparțin Irinei, vechi angajat Raiffeisen Bank și voluntar pasionat. Lucrează de aproape 10 ani la Raiffeisen Bank și participă cu bucurie la mai toate acțiunile de voluntariat cu colegii săi din bancă.

Împreună cu 20 dintre ei, Irina și-a petrecut o zi de weekend pe șantierul Habitat for Humanity din Buftea. O zi rece de noiembrie, pe care-au dedicat-o unor copii pe care nici nu-i cunosc încă. Despre care știu doar că trăiesc în comunitatea defavorizată din Buftea și că se luptă cu sărăcia, cu abandonul școlar, cu lipsa de resurse.

Darie de la Departamentul Garanții, Mariana de la departamentul IT, Claudia care se ocupă de analiză de business și alți colegi, cu toții au fost voluntari timp de o zi pe șantierul pe care urmează să fie ridicat primul centru comunitar eficient energetic dedicat copiilor defavorizați din Buftea. Raiffeisen Bank este unul dintre sponsorii proiectului Habitat for Humanity România și, pe lângă sprijin financiar, o echipă de angajați au venit să fie voluntari. Au lucrat necontenit întreaga zi. Unii dintre ei la cofrajele în care se va turna fundația noului centru, alții la armăturile care vor întări construcția. ”Am învățat lucruri de care nu aș fi aflat altfel. Etriere? Cofraje? Nu numai că știu ce sunt, chiar știu cum să le fac”, povestește Claudia, parte din echipa Raiffeisen Bank de un an și jumătate.

50 de copii vor veni în fiecare zi la centrul la construcția căruia au pus umărul angajații Raiffeisen Bank. Vor primi zilnic o masă caldă, vor fi ajutați la teme, vor urma cursuri de educație non-formală, vor vorbi cu un psiholog, dacă au nevoie. Alți 150 dintre colegii lor vor beneficia și ei, periodic, de cursuri și ateliere și ajutor la temele de la școală.

Când primești mai mult decât dai

Pentru ei, angajații Raiffeisen Bank au venit să dea o mână de ajutor pe șantierul Habitat for Humanity România, care gestionează construcția centrului. Mulți dintre cei 21 de colegi sunt deja la a doua experiență de lucru pe un șantier Habitat for Humanity. În urmă cu un an, au lucrat timp de două zile la construcția unor locuințe pentru persoane cu venituri reduse, în Cumpăna, județul Constanța. Au pornit atunci în prima zi de lucru de la nivelul fundației, iar la finalul celei de-a doua zi, deja ridicaseră primul nivel.

”E o satisfacție imensă să fii voluntar pe un șantier. Vezi imediat rezultatul muncii tale. Înveți lucruri noi. Și la finalul zilei știi că lași ceva în urma ta”, povestește Darie după o zi de lucru. Spune că experiența de voluntar pe șantierele Habitat for Humanity a deschis, pentru el, drumul implicării sociale. Își dorește acum să găsească noi cauze în care să se implice. Să își convingă soția și prietenii să îi urmeze exemplul și să își dedice din timpul lor pentru a face un bine altcuiva.

Teambuilding pe șantier

Colega lui Mariana povestește că după prima experienta pe un șantier Habitat, și-a propus să nu rateze nici o altă acțiune de construcție împreună cu colegii. ”Am avut emoții la început, nu știam ce presupune munca pe un șantier”, spune ea. Însă și-a dat seama rapid că sarcinile pot fi făcute de oricine. ”Cine vrea să  ajute, o poate face”. Acum, le povestește și colegilor care n-au participat încă la acțiuni de voluntariat despre ce înseamnă o zi de lucru, le arată poze și îi îndeamnă să se implice în viitor.

Pe lângă bucuria de a ajuta și de a descoperi noi abilități și talente neștiute, o zi petrecută cu colegii pe un șantier Habitat for Humanity România apropie oamenii, unește echipa și dezvoltă prietenii. Din moment ce lucrează într-o companie cu mii de angajați, nu toți voluntarii se cunosc între ei. Însă toți povestesc că după 8 ore petrecute alături de colegii lor pe șantier, pleacă de aici cu noi prieteni și cu amintiri de împărtășit mai departe, la birou.

Și cu împlinirea că au ajutat pe cineva mai puțin norocos decât ei.