RĂSPUNS LA DEZASTRE 2014-2015

Inundaţiile din lunile iulie și august au făcut ravagii în mai multe judeţe din România. Sute de case au fost luate de ape şi mii de oameni au rămas fără agoniseala de-o viaţă, fiind nevoiți să se adăpostească zile întregi de furia apelor, împreună cu copiii mici, prin centre comunitare și școli. Habitat for Humanity România, cu sprijinul partenerilor săi, a oferit asistență persoanelor afectate prin programul Răspuns la dezastre.

 Perioada de derulare: august 2014 – martie 2015

Zone ţintă: Polovragi (Gorj), Vaideeni (Vâlcea) și Comănești (Bacău)

Beneficiari direcţi: 200 de familii

Telespectatorii PRIMA TV și companiile partenere au oferit speranță

Pentru a veni în sprijinul celor afectați de inundații, PrimaTv și Habitat for Humanity România au lansat campania ,,Răspuns la dezastru”, prin care aproape 15.000 de telespectatori au donat câte 2 euro.

De asemenea, companii importante au dat dovadă de implicare și au adus speranță persoanelor afectate de furia apelor. Acestea  s-au alăturat eforturilor de înlăturare a efectelor inundațiilor prin donații de materiale de construcție, produse de curățare și igienă personală sau prin contribuții financiare: BCR, Cameron,  Cargill,  Dedeman, Grundfos, Holcim, Infineon, Knauf Gips, Lafarge, Procter & Gamble, Saint-Gobain. Cu ajutorul donațiilor au fost achiziționate materiale de construcție necesare pentru refacerea locuințelor lovite de ape.

Trei comunități grav afectate de inundații au primit ajutor

Habitat for Humanity România a intervenit în trei comunități, unele dintre cele mai afectate de furia apelor:

  • Polovragi (Gorj),
  • Vaideeni (Vâlcea)
  • Comănești (Bacău).

Apa și nămolul au afectat în principal beciuri, fundații, pereți și pardoseli. Zone întregi de drumuri secundare, garduri, șanțuri, grădini și livezi au fost distruse.

Habitat for Humanity România a intervenit imediat, cu distribuție de kituri de igienă personală și curățenie, și cu pompe electrice cu care apa a fost scoasă din case.

DRRR3Totodată, a fost desfășurată o campanie de informare din ușă în ușă care a atins peste 500 de persoane afectate de inundații. Scopul acestei campanii a fost de a informa victimele cum să acționeze pe moment și ce pot face pe viitor pentru a preveni efectele devastatoare în cazul unei noi inundații (turnare șapă de beton, înălțare de praguri, șanțuri de drenaj de 90 cm. adâncime și 30 cm. lățime, etc.)

În a doua etapă a intervenției, după ce ploile au încetat și nămolul a fost scos din case, specialiștii Habitat for Humanity Romania au evaluat pagubele din gospodării, oferind expertiză tehnică, și au sprijinit familiile afectate cu  materialele de construcție necesare pentru consolidarea

caselor și anexelor din gospodărie. În total, până în prezent 800 de familii au primit kit-uri de curățenie și de igienă personală cu sprijinul Procter & Gamble. Aceste kit-uri sunt esențiale imediat după retragerea apelor, cât și pe parcursul desfășurării lucrărilor de renovare.

Voluntari din SUA și Irlanda de Nord au dat o mână de ajutor sinistraților

Opt case din Comănești, care au fost aproape distruse de viiturile puternice, au fost refăcute de Habitat for Humanity România și localnici împreună cu două grupuri de voluntari din Irlanda de Nord și Statele Unite ala Americii, care au fost foarte impresionați de situația persoanelor afectate de inundații.

DRRR Voluntari SUA150 de familii vor primi ajutor pentru renovarea caselor distruse până la începutul lui martie    

Materialele împărțite familiilor pentru refacerea caselor au fost: ciment, var lavabil, amorsă și vopsea, parchet, folie și accesorii, glet, adeziv pentru gresie și faianță, mortar pentru tencuieli. În total, până în prezent, au fost sprijinite cu materiale de construcție și suport tehnic 137 de familii ale căror locuințe au afectate de ploi violente.

Habitat for Humanity România continuă intervenția în comunitățile afectate și în prezent, încercând să ajute cât mai mulți oameni să aibă un loc decent în care să trăiască. Estimăm că până în martie, când se încheie intervenția pe inundații, Habitat for Humanity România împreună cu sponsorii săi vor mai ajuta încă 13 de familii cu expertiză tehnică și materiale de construcție.

Prin programul Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 20.000 de persoane din zece județe.

PARTENERI