Voluntari din Irlanda de Nord ajută la renovarea caselor pentru sinistrații din Cudalbi, județul Galați

 O echipă de opt voluntari din Irlanda de Nord muncește la reabilitarea caselor pentru sinistrații din Cudalbi, județul Galați, afectați de inundațiile masive din septembrie 2013. Lucrările de reabilitare fac parte din programul “Fapte bune în vremuri grele”, inițiat de Habitat for Humanity România și sprijinit de JTI Foundation, prin care 60 de familii din Cudalbi se vor bucura de o casă complet renovată sau de reparații ale pardoselilor și pereților.

În perioada 19 – 24 mai, voluntarii din Irlanda de Nord vor scoate pământul umed din casă, vor repara pereții, vor realiza fundația din beton și finisajele.

Pentru a veni ca voluntari în Cudalbi, cei opt irlandezi au organizat o cină caritabilă. Astfel, ei au obținut banii pentru acoperirea costurilor de cazare, masă și transport și pentru a face o donație în sprijinul locuirii decente în România.

“Am ales să venim în România pentru a oferi o mână de ajutor oamenilor care, în urma inundațiilor, și-au pierdut toată agoniseala de o viață și care nu mai au unde să locuiască. Am vrut să ne aducem și noi contribuția la impactul pe care Habitat for Humanity îl are în lume și în România”, a declarat Dolan Peter, unul dintre voluntari.

Inundațiile masive din septembrie 2013 au afectat 18 localități din județul Galați, dintre care Cudalbi a fost cel mai greu lovită. Doi oameni au murit, 500 de case au fost inundate și peste 3.000 de locuitori au fost afectați. Habitat for Humanity România a intervenit încă de la început prin oferirea de sprijin localnicilor în procesul de reconstrucție după dezastru.

Organizația continuă ajutorul dat sinistraților din Cudalbi, prin programul „Fapte bune în vremuri grele”. Prin contribuția JTI Foundation, organizație caritabilă înregistrată în Elveția, 60 de familii se vor bucura de o casă complet renovată sau de reparații ale pardoselilor și pereților.

 

Programul “Fapte bune în vremuri grele” a început în luna ianuarie a acestui an cu evaluarea pagubelor și reparațiilor necesare și cu selectarea beneficiarilor și se va încheia în iunie, odată cu consolidarea fundațiilor și pereților, aplicarea parchetului, repararea sau înlocuirea sistemelor de încălzit, ușilor sau ferestrelor.

Pe de altă parte, Habitat for Humanity România se implică în comunitate și printr-o componentă educațională. Organizația lucrează îndeaproape cu autoritățile locale pentru pregătirea grupurilor de voluntari de urgență, creșterea gradului de conștientizare și schimbarea comportamentului localnicilor referitor la măsurile preventive și de răspuns la dezastre.

“Fapte bune în vremuri grele” este implementat de filiala Habitat for Humanity Comănești și este parte a programului național de prevenție și răspuns la dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), dezvoltat de organizație din anul 2005.

Despre JTI Foundation

JTI Foundation este o organizație caritabilă bazată și înregistrată în Elveția, susținută de compania JTI SA. Creată în 2001, JTI Foundation s-a implicat în inițiativele de prevenție și răspuns la dezastre din întrega lume. Până acum a sprijinit proiecte în peste 20 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.jtifoundation.org.

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Din 2005, a inițiat programul Răspuns la Dezastre (Disaster Risk Reduction and Response (DRRR), cu scopul de a reduce riscurile de dezastre în comunitate, prin analiza și combaterea riscurilor la care sunt supuse familiile din comunitățile vulnerabile.

În 2010, un proiect integrat “multi location” de răspuns la dezastre Habitat for Humanity România a primit recunoaştere internaţională din partea ONU, International Federation of Red Cross si UNHCR şi a fost inclus în catalogul celor mai bune 17 proiecte de răspuns la dezastre din lume din anul respectiv.

 

Habitat for Humanity România, prin „Statul de Utilitate Publică” obţinut în 2008, poate prelua parte din responsabilităţile autorităţilor publice în probleme de răspuns la dezastre legate de prevenţie şi reconstrucţie. În 2011 a încheiat un parteneriat cu I.G.S.U., care îi conferă sprijinul necesar în sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre şi al intervenţiilor de urgenţă, precum şi accesul la resurse şi informaţii oficiale (hărţi, date statistice, resurse umane).

 

Prin programul Răspuns la Dezastre, Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 18.000 de persoane din zece județe.

 

Persoană de contact: Loredana Modoran, PR Specialist Habitat for Humanity România, loredana.modoran@habitat.ro, 0722.640.229

 

This Campaign has ended. No more pledges can be made.