Ziua Habitat for Humanity pentru echipa Saint-Gobain Romania

16

Ziua Habitat for Humanity pentru echipa Saint-Gobain Romania

Nu contează dacă nu te pricepi la tencuit, văruit, betonat sau bătut cuie. Important este să vrei să ajuți. Aici nu a fost vorba despre școala de meserii, ci despre umanitate, dăruire, devotament și responsabilitate. Și încă ceva: despre camaraderie.  

A sosit ziua Habitat for Humanity pentru echipa Saint-Gobain Romania. Într-o dimineață de vineri, pe șantierul din Buftea, o echipă de angajați ai companiei a pășit pe terenul de construcții. Peste 40 de voluntari au sosit pe rând, veseli și plini de entuziasm. Erau motivați și își doreau să ajute.  Urmau să pună umărul la construcția centrului comunitar pe care Habitat for Humanity îl construiește în Buftea cu ajutorul financiar al Grupului Saint-Gobain, între alele. După deschiderea centrului, 50 de copii din comunitatea defavorizată din Buftea vor primi aici în fiecare zi o masă caldă, vor fi ajutați la teme, vor urma cursuri de educație non-formală, vor vorbi cu un psiholog, dacă au nevoie. Alți 150 dintre colegii lor vor beneficia și ei, periodic, de cursuri și ateliere dar și de ajutor la temele de școală. La intrarea pe șantier, fiecare dintre cei 41 de voluntari de la Saint-Gobain primea echipamentul de protecție. Zâmbitori și relaxați, pășeau către terenul de construcții. Înainte de toate au socializat, și-au făcut poze, au băut o cafea și au întrebat dacă vine ploaia. Pelerinele de ploaie erau pregătite, într-adevăr, cerul dădea semne să se scuture.  

Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity, a ținut un scurt speech de început. Imediat, echipa s-a strâns pentru o fotografie de grup. Câteva secunde mai târziu a început să picure. Ploaia a pus pe fugă întreaga echipă Saint-Gobain. Oricum, toți au intrat în viitorul centru comunitar, era timpul să înceapă lucrul. 

Echipați corespunzător cu cască, ochelari, mănuși și mască, împărțiți pe ateliere, cei 41 de voluntari erau deja la treabă. Unii dintre ei aveau și salopete de protecție, nu puteai lucra cu vata minerală fără acest echipament. 

 

În timp ce ei își făceau “încălzirea” cu uneltele de șantier, o echipă TVR transmitea pentru știrile de dimineață. Zumzăiala din șantier era acum văzută și de audiența postului național.:)  

Clădirea era împânzită de voluntari: două etaje și mansarda erau deja în lucru. Pentru cei mai mulți dintre ei, era prima experiență de voluntariat pe un șantier.  

Mariana Paște (33 ani) spune că a fost motivată de gândul că face bine celorlalți și că este o stare sufletească de bine, pentru ea.  Zâmbind, ea declară că este o acțiune extraordinară și că o să fie bine pentru copii, în viitor. Dacă ar fi să convingă pe cineva să devină voluntar pe șantier, ea este cel mai bun exemplu.  

Gabriela Pătrașcu (25 ani) a făcut voluntariat de mai multe ori și îi place să se implice în cât mai multe cauze. Cu hainele ușor pătate de var, Gabriela trădează o fire caldă, prietenoasă și sufletistă. Știe că acest centru comunitar este dedicat copiilor “mai puțin norocoși”, așa cum ea declară. Lucra ca o albinuță, era tonică în vorbire dar începuse să simtă oboseala. Motivația că face un lucru extraordinar pentru copii o îndemna să lucreze mai departe și să nu se oprească din lucru.  

 

La etajul superior l-am întâlnit pe Dan Crișan (50 ani). Când îl priveai cum lucrează, n-ai fi zis că este prima lui experiență pe un șantier de construcții. S-a alăturat acestei acțiuni probabil din dragoste pentru copii, și el, la rândul lui, fiind tată. Așa cum el declară, este bucuros că dă o mână de ajutor celor mai puțin norocoși decât el și își dorește să-i îndrume pe toți prietenii lui către voluntariat. Cel mai important, își îndrumă copiii să facă voluntariat, potrivit vârstei lor. Deși lucra de câteva ore pe șantier, nu simțea oboseala. Ba din contră, atunci când muncești cu plăcere, nimic nu este greu, așa cum el afirmă.  

Pe același etaj și doar la câțiva metri de Dan, lucrau de zor Adina și Iulian. Munca în echipă este întotdeauna mai frumoasă, atunci când știi că lucrezi să schimbi viitorul unor copii nevoiași. Pentru ei, nu este prima acțiune de voluntariat, amândoi au mai fost la acțiuni de ecologizat pădurile. 

La Buftea, clădirea parcă se schimba de la o zi la alta și asta datorită celor care sunt alături trup și suflet. Față de munca lor cotidiană de birou, la Buftea este multă muncă fizică. “Puțină mișcare este binevenită. Și cunoscând și cauza, nu simți oboseala. Mai venim și altădată, spune unul dintre voluntari.” ☺   

Era ora 16 și ziua de lucru era pe final. Un bărbat îmbrăcat într-o salopetă se apropie de grupul de voluntari. Zâmbitor dar vizibil obosit, CEO-ul Saint-Gobain – Ovidiu Păscuțiu – își lăuda colegii. Ne-a spus că a fost o zi minunată, un team building diferit pentru echipa Saint-Gobain. Deși este prima acțiune de voluntariat pe un șantier, dl. Păscuțiu se arăta bucuros de munca întregii sale echipe. O acțiune la care nu a fost nevoie să ducă muncă de motivare. Deși inițial erau înscriși 20 de voluntari din compania lor, au venit în număr dublu.  

Pe lângă ajutorul oferit pe șantier, Saint-Gobain a furnizat materiale de construcții din gamele ISOVER, Rigips și Weber și o donație financiară de 70.000 euro.