Promotorii Voluntariatului

Programul ”Promotorii Voluntariatului în România”

Secretariatul General al Guvernului a lansat programul ”Promotorii Voluntariatului” în decembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, cu scopul de a susține capacitatea operațională a organizațiilor neguvernamentale din domeniul voluntariatului și de a încuraja cetățenii să desfășoare activități de voluntariat în România. Secretariatul General al Guvernului și-a asumat rolul de facilitator între organizațiile care desfășoară activități cu voluntari și autoritățile publice locale, propunându-și să ofere sprijin la nivel instituțional, în vederea eficientizării demersurilor mediului asociativ în general, în relație cu autoritățile publice, astfel încât activitățile acestora să beneficieze de vizibilitate, notorietate și suport public.

Programul își propune nu doar stimularea activităților comune ale autorităților administrației publice și mediului asociativ în materie de voluntariat, dar și promovarea promotorilor selectați în cadrul acestui program, ca în calitatea lor de organizații de tip umbrelă la nivel regional, să atragă și să colaboreze cu alte organizații din regiunea de dezvoltare respectivă, pentru unirea eforturilor în atingerea unor obiective comune ce privesc interesele membrilor comunităților.

Programul are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța voluntariatului în România, prin dezvoltarea capacității operaționale a organizațiilor neguvernamentale în susținerea activităților și demersurilor realizate de către acestea la nivel central și local.

Programul se va derula pe parcursul anului 2020 sub patronajul Guvernului României. Secretariatul General al Guvernului are rolul de facilitator între organizațiile care desfășoară activități cu voluntari și autoritățile publice de la nivelul regiunilor de dezvoltare; va oferi sprijin la nivel instituțional, în vederea eficientizării demersurilor ”Promotorilor Voluntariatului” și ale mediului asociativ în general, în relație cu autoritățile publice, astfel încât activitățile acestora să beneficieze de vizibilitate, notorietate și suport public.

Habitat for Humanity România a fost selectat, în urma depunerii candidaturii, drept promotor pentru regiunea București – Ilfov.

Pe durata derulării proiectului, organizațiile numite ”Promotori ai Voluntariatului” vor realiza, cu sprijinul S.G.G., demersuri și activități cu scopul creșterii gradului de susținere a dezvoltării voluntariatului de către autoritățile publice locale; vor sprijini identificarea obiectivelor organizațiilor și le vor aduce în atenția autorităților publice; vor colabora cu autoritățile publice din regiunile de dezvoltare în vederea creșterii gradului de implicare a sectorului public în susținerea activităților de voluntariat;

Având în vedere situația deosebită cauzată de pandemia de coronavirus, activitățile prevăzute a fi desfășurate în cadrul programului, începând cu luna martie 2020, au avut loc exclusiv on-line.

În acest interval, S.G.G. și organizațiile-promotori au elaborat un proiect al ”Ghidului privind optimizarea parteneriatului dintre autoritățile administrației publice și mediul asociativ pentru voluntariat”. Ghidul va fi disponibil în format electronic la finalul anului și are scopul de informare privind specificul și modul de implementare a dispozițiilor legale în domeniul activității de voluntariat, cu privire la oportunitatea finanțării activităților de voluntariat și a altor modalități de finanțare a organizațiilor neguvernamentale, urmând a fi pus la dispoziția autorităților publice locale.

Organizațiile selectate ca promotori ai voluntariatului, pe regiuni de dezvoltare, sunt următoarele:

 • REGIUNEA NORD-EST (județe: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui)
  • Fundația de Sprijin Comunitar – Centrul de Voluntariat FSC Bacău
  • Asociația “Centrul Comunitar de Resurse Răucești – Neamț”
  • Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina – Institutul Bucovina
 • REGIUNEA SUD-EST (județele: Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța)
  • Asociația Caravana cu Medici
 • RREGIUNEA SUD (județe: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman)
  • Asociația Masterpeace RO
 • REGIUNEA BUCUREȘTI-ILFOV
  • Habitat for Humanity România
  • Federația Forumul Tinerilor din România
 • REGIUNEA SUD-VEST (județe: Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt)
  • Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia
 • REGIUNEA VEST (județe: Arad, Timiș Hunedoara, Caraș-Severin)
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
 • REGIUNEA NORD-VEST (județe: Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor, Sălaj, Cluj)
  • Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat
 • REGIUNE CENTRU (județe: Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș)
  • Asociația Raza de Speranță Brașov în intervenția TSA
  • Asociația We Help!

Activitățile derulate de Habitat for Humanity România până în prezent includ organizarea și facilitarea unui webinar online în data de 29 iulie 2020.

Webinarul “Construim un viitor mai bun!” a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, parteneri din mediul non-guvernamental, precum Natalia Ungureanu, director executiv Touched Romania, și Ion Cherăscu, director al Filialei Vâlcea a Crucii Roșii Române, prieteni vechi, ambasadori ai misiunii HFHRO, precum Tina Cretu și mai noi, ca Alexandru-Rareș Blanaru, de la Mentor Academy- Bacău și Anca Badea, profesor la școala nr 66 din București.

Paneliștii au discutat exemple de bune practici în activitatea de voluntariat, nevoi concrete de intervenție în contextul COVID-19 dar și despre rolul educației pentru voluntariat.

Agenda evenimentului.

PRINTSCREENS DE LA WEBINAR

Promotorii voluntariatului iulie 2020