BIG BUILD 2019

logo-bb19
big-build-valcea-19
240-VOLUNTARI-19

Un container nu poate ține loc de o casă decentă. Nu pentru familiile din Vaideeni, Vâlcea, pe care le vom ajuta la BIG BUILD 2019. Inundații puternice au lăsat complet fără case în 2014 zeci de familii, iar de atunci cinci dintre ele sunt nevoite să locuiască în containere. Aici gătesc și dorm, aici copiii își fac lecțiile și se joacă. În cutii metalice în care iarna este frig și vara este cald. În care utilitățile se rezumă la curent electric improvizat. Fără apă, căldură sau toaletă.

În intervenția post-dezastru natural, un container poate fi adăpost pentru sinistrați doar ca o soluție de urgență, de maximum câteva luni, până casele distruse sunt reconstruite. Pentru părinții și copiii din Vaideeni, Vâlcea, însă, soluția temporară a devenit una permanentă. Iar containerele le-au devenit case, în lipsa unui altfel de ajutor.

Celelalte cinci familii pentru care construim trăiesc în condiții greu de imaginat – în bordeie din lemn aflate pe malul pârâului care le inundă adăpostul la aproape fiecare ploaie mai puternică sau în case aproape să cadă.

La BIG BUILD 2019, vom schimba pentru totdeauna viața părinților și copiilor care locuiesc acum în containere. Sute de voluntari vor construi pentru ei un cămin adevărat.

Familia Dan Ioana

Mamaie Ioana are 75 de ani și toată viața ei a crescut 5 copii, 15 nepoți și 10 strănepoți. Ultimul strănepot a venit pe lume în urmă cu șase săptămâni.

Văduvă de ani buni, mamaie Ioana a fost afectată de indundațiile din 2014 și după ce a locuit o vreme într-un container, și-a improvizat o locuință într-un bordei sărăcăcios. Trăiește aici alături de cei doi strănepoți minori pe care îi îngrijește singură, mama unuia dintre ei fiind plecată la muncă în străinătate și revenind pe perioade scurte acasă.

Mamaie Ioana merge la cules de mure pentru a face rost de un ban în plus pentru cei mici. E tristă când povestește de casa ei de dinainte de inundații, casa ei din bârne ce a fost măturată de ape acum cinci ani, dar vorbește cu speranță de casa pe care voluntarii Habitat for Humanity au promis sa i-o construiască. O casă sigură, curată și călduroasă, pentru ea si strănepoții ei.

Famila Lăcraru Sorin

Diana și Sorin, în varstă de 28, respectiv 29 de ani, au trei copii: Alexandra Elena (9 ani), David (5 ani) si Ștefan (1 an).

În 2014, în urma inundațiilor, casa lor a fost aproape dărâmată. După potop, ei au fost mutați temporar într-un container care, oricât de dureros ar suna, le-a devenit „casă” iar de patru ani, cei cinci membri ai familiei locuiesc într-un bordei din chirpici. Casa nu este prevăzută cu toaletă sau bucătărie, iar mâncarea este pregătită într-un hambar.

Venitul lunar al familie se rezumă la 1263 lei, salariul tatălui plus alocația copiilor. Din banii aceștia, părinții asigură hrană, lemnele pentru încălzire, dar și tratamentele micuțului David care suferă de tetrapareză spastică, pe care în ciuda situației financiare precare, părinții îl duc de trei ori pe săptămână la terapie și recuperări.

Ei își doresc o casă în care copiii lor să crească frumos și să locuiască în condiții decente, o casă suficient de spațioasă pentru ca David să poată realiza și acasă exercițiile recomandate de medic.

Familia Lăcraru Florin

Florin (35 ani) și Silvica Lăcraru (32 ani) au trei copii împreună: Ciprian (15 ani), Romeo (12 ani) și Denisa (2,5 ani).

În 2014, râul Luncavăț le-a măturat casa și a luat cu el și toate animalele pe care familia le avea în gospodărie. După nenorocire, cei doi au rămas cu copiii în brațe și s-au adăpostit la căminul cultural din sat ca mai apoi, să ajungă să fie găzduiți temporar într-un container. Vreme de doi ani, ei au locuit acolo cu primii doi copii, dar nu s-au dat bătuți și au muncit la reconstrucția vechii lor locuințe. Aceasta a fost ridicată, dar banii nu au mai ajuns și pentru izolare. Așa că, iarna, la ei focul arde tot timpul, iar ca să nu tremure de frig, copiii dorm îmbrăcați gros și îmbrățișați cu părinții.

Casa ține loc și de bucătărie, pentru că tot acolo se gătește când afară este prea frig. Familia Lăcraru trăiește greu. Tatăl este mereu în căutare de lucru, iar mama îngrijește de copii și de casă. Venitul lor nu depășește 1100 lei/lună, cu tot cu alocații.Din acești bani familia își asigură hrană și lemnele de foc.

Ei se descurcă foarte greu, doi dintre copii sunt la școală, iar părinții se zbat din răsputeri să le asigure haine, hrană și rechizite. Știu insă că Dumnezeu nu i-a lăsat niciodată la greu, așa că indrăznesc să spere la o viață mai bună și o casă decentă.

Familia Cebuc

De mulți ani, văduva Emilia Cebuc (48 ani) duce pe umeri cele mai grele poveri ale familiei sale. Ea are o fiică de 32 ani, Emilia, și o nepoată, Maria, de 16 ani. A avut o casă, dar aceasta a fost luată de ape, la inundațiile din 2014. De atunci, cele trei femei locuiesc în container.

Aici totul este inghesuit si abia au loc pentru un aragaz si un frigider mic. Atât ea cât si fiica ei, lucrează cu ziua, sezonier, la cules de fructe. Iarna este cel mai greu de găsit de lucru în zona lor, și ele se străduiesc să-și drămuiască cu atenție veniturile. Cum greutățile financiare au depășit familia, Maria a fost nevoită să renunțe la scoală pentru că nu își permiteau costurile transportului la liceu. Bunica este hotărâtă ca atunci când vor avea un cămin decent și condiții mai bune de trai, să poată să o retrimită pe Maria la școală.

Sunt sătule de frigul îndurat în iernile grele așa că atunci când le întrebi ce-și doresc cel mai mult, spun că abia așteaptă să muncească alături de voluntarii BIG BUILD la construcția casei lor.

Familia Rebeca

Geta Rebeca (38 ani) este văduvă de 10 ani și acum toata bucuria ei este fiul ei, Niculaie (16 ani).

Viața este dură uneori, iar Geta a simțit din plin acest lucru. Deși este încă tânără, are probleme mari de sănătate, suferind de diabet și fibrom. De când s-a născut Niculaie, familia lor nu a avut un loc care să se numească acasă. Geta și-a crescut copilul în spital și apoi pe rând într-o casă din Horezu unde pe vremuri îngrijea o persoană în vârstă, urmând ca acum doi ani să se mute cu sprijinul Primăriei, într-un container. Aceasta trebuia să fie o situație temporară.

În ciuda eforturilor făcute atât de mamă cât și de băiat care muncește de la vârsta de 11 ani, veniturile familiei nu par să poată schimba situația actuală. Cea mai mare dorință a mamei este aceea de a-i oferi fiului ei un cămin, un loc pe care copilul să îl numească “acasă”. În luna octombrie, la BIG BUILD 2019, mama și fiul vor munci cot la cot, alături de voluntari, la ridicarea casei lor mult visate.

Familia Liță – Racolțea 

Loredana Racolțea (22 ani) și Andrei Liță au doi copii de 9 luni și respectiv 1 an și 9 luni. Cei patru locuiesc într-o casă bătrânească, proprietate a părinților lui Andrei. Căminul este într-un prag avansat de degradare iar la fiecare ploaie, cad bucăți din tavan. Siguranța familiei este în pericol, mai ales că frecvent pătrund șoareci în încăpere, camera nefiind izolată.

Casa în care locuiesc se limitează la o cameră iar aceasta ține loc de dormitor, baie, și iarna chiar de bucătărie. Acolo dorm, acolo se spală și tot acolo și gătesc. Cu ochii în lacrimi, Loredana spune că cel mai mult își dorește un cămin decent, izolat și călduros pentru copiii ei.

Din cauza umidității și a frigului, copiii sunt tot timpul răciti. Se descurcă foarte greu, doar din alocația copiilor însă de dragul lor, parintii reușesc să depășească toate greutățile.

Familia Șchiopu – Romanescu

Mădălina (20 ani) și Cosmin (30 ani) au două fetițe: Laura Maria (5 ani) și Cosmina Andreea (1 an si 2 luni). 

Cei patru locuiesc într-o colibă improvizată, semi- dărăpănată, neizolată termic, fără curent sau alte utilități. Deși au reușit să construiască o sobă, le este teamă să o folosească din cauză că nu este izolată și se pot intoxica în orice moment cu monoxid de carbon. Înainte de inundațiile din 2014, casa lor arăta mai bine, însă apele au șubrezit-o de tot.

Imediat după inundații, cei doi soți s-au adăpostit pentru o perioadă la părinții Mădălinei, în comuna Baia de Fier. Doar că nici acolo condițiile nu erau mult mai bune, ei locuind alături de alte 8 persoane într-o singură camere. Acesta a fost și motivul pentru care au decis să se întoarcî în vechea casă. Numai că, între timp, în viețile lor au apărut și cele două micuțe: Laura și Cosmina.

Din cauza frigului și a ploilor constante, paturile lor sunt ude în permanență, iar fetițele sunt mereu bolnave. Părinții au recurs la măsuri disperate, au acoperit pereții cu pături, iar tavanul îl “izolează” cu saci de plastic, însă niciuna dintre aceste imporvizații nu rezolvă problema. Singurul venit al familiei se rezumă la alocația fetelor, plus ajutorul social.

Singurul vis pe care îl au este un acoperiș deasupra capului prin care să nu pătrundă frigul și ploaia, un cămin în care să-și crească fetițele într-un mediu decent.

Familia Rebeca Mariana

De 2 ani și jumătate, Rebeca Mariana este atât mamă, cât și tată pentru cei doi copii ai săi. Ea a locuit o perioadă îndelungată cu tatăl copiilor sub același acoperiș, însă bătăile regulate au făcut-o să-și ia viața în piept. Fiind într-o situație critică și nemaisuportând umilințele, ea și-a luat copiii și a cerut ajutor social. Singura variantă disponibilă a fost un container pus la dispoziție de primarie, iar de atunci ea locuiește acolo cu cei doi copii.

Chiar dacă sunt zile în care nu are ce să pună pe masă, Rebeca este liniștită că își poate crește copiii în armonie. Totuși, una dintre cele mai grele perioade de suportat este iarna, atunci când nu există curent electric, iar caloriferele nu fac față. Containerul se transformă într-un frigider, iar singura soluție a mamei este să-și acopere copiii cu tot ce are: haine, pături sau chiar covoare.

A trecut prin multe greutăți, însa de dragul copiilor a luptat să rămână puternică, ea fiind stâlpul familiei. Suferă foarte tare atunci când copiii se îmbolnăvesc din cauza frigului. Mariana își sterge tot timpul lacrimile înghețate și luptă fără oprire să le asigure o casă. Un camin decent ar rupe cercul saraciei și i-ar face pe copii să îi spună “acasă”.

Familia Șchiopu Nicoleta

Nicoleta (25 ani) este o altă mamă care își crește singură copilul, într-un container de 2 ani și jumătate. Fiica ei, Maria Miruna, are 7 ani și de anul acesta merge la școală. Nicoleta a fost într-o relație cu tatăl fetiției, însă la puțin timp după naștere, bărbatul a început să o agreseze, iar aceasta a fost nevoită să plece din căminul conjugal.

Pentru că familia ei nu a avut unde s-o găzduiască, Nicoleta a cerut ajutorul autorităților și de atunci,ea împreună cu Maria locuiesc în container. Ca să-i asigure un trai decent, Nicoleta lucrează cu ziua, oriunde găsește de muncă. O casă ar fi cea mai mare realizare a Nicoletei și un mediu sigur în care să își crească unicul copil.

Familia Dan Cornel

Familia Dan este compusă din 4 membri: tatăl – Dan Cornel (34 ani), mama – Dan Ana Maria (26 ani) și doi copii, Ioana Maria (6 ani) și Antonia Valentina (4 ani).

Cei 4 locuiesc într-un bordei șubrezit, cu o singură încăpere. În 2014, casa a fost luată de apele râului Luncaveț. În urma inundațiilor, familia Dan a rămas doar cu hainele de pe ei. Au pierdut tot, inclusiv animalele pe care le creșteau în gospodărie. Imediat după inundații, familia s-a adăpostit la containerele din sat, puse la dispoziție de către autorități. Timp de 1 an cât au locuit acolo, au reușit să-și reconstruiască acel bordei vechi, primit de la părinți. La 5 ani de la dezastru, familia își duce traiul cu toate greutățile vieții.

Casa este semi-putrezită, pardoseala este cu găuri, iar rozătoarele își fac loc ușor în casa lor. Umezeala persistentă afectează sănătatea familiei iar frigul din casă, îi chinuie pe toți cei 4. Singura sursă de încălzire a familiei, este soba neizolată. Familia se întreține din ajutorul social și alocația copiilor, sporadic cei doi părinți reușesc să-și găsească de lucru cu ziua, el merge la tăiat lemne, ea la cules de fructe. Familia Dan își dorește enorm un cămin sigur și primitor.

arrow2

Te chemăm la BIG BUILD să schimbăm viața unor familii care trăiesc în condiții greu de imaginat!

PARTENER STRATEGIC

kaufland

PARTENER PRINCIPAL

dedeman

PARTENERI

01 ARISTON
02 BOSCH
03 CEZ GROUP
04 MetLife
05 PG
06 Saint Gobain Foundation
07 Veka
08 Tondach
09 Winerberger
10 Aqua Carpatica
11 Thrivennt
12 HfH Canada
13 HfH International
14 HfH Merrimak

SUSȚINĂTORI

15 Coca Cola HBC
16 Epics
17 act for tomorrow
18 Crucea rosie Valcea
19 Fundatia Smurd
20 Fundatia Pcat
21 Jandarmeria
22 Paza
23 Volunteer hero

PARTENERI MEDIA

protv
europa-fm