Sub ochii tăi și din mâinile tale cresc în 5 zile, de luni până vineri, niște locuințe. – interviu cu Bogdan Oprea

Bogdan Oprea este unul dintre voluntarii Habitat for Humanity România care an de an participă la evenimentele de construire accelerată. Deși este implicat în numeroase activități de voluntariat și are o viață profesională bogată, Bogdan găsește întotdeauna timp pentru a veni pe șantier, chiar dacă asta înseamnă uneori să își ia concediu fără plată. Pentru el, activitatea de strângere de fonduri reprezintă încă o modalitate de a ajuta, alături de prezența fizică pe șantier. Citește mai multe despre experiența lui Bogdan ca voluntar și fundraiser pentru Habitat for Humanity România. 

 

  1. Cum a fost pentru tine experiența de voluntar Habitat for Humanity?  

Experiența de voluntar, în general, este una care mă umple de energie și îmi dă putere să îmi desfășor activitățile profesionale, care sunt multe și încărcate. Sunt cadru universitar și cred că nu este întâmplător faptul că șantierele de construire accelerată Habitat for Humanity se desfășoară în luna octombrie, când eu încep anul universitar. Întotdeauna îmi iau o săptămână sau câteva zile libere, uneori chiar concediu fără plată, ca să pot să fiu pe șantier și asta îmi dă un boost de energie fantastic pentru noul an. Cred de asemenea că este și un bun exemplu pentru studenții mei din anul I, să se implice în activități de voluntariat și în acțiuni care să ajute comunitatea din care fac parte.  

Nu este singura mea activitate de voluntariat, dar cu siguranță este una care îmi aduce o satisfacție sufletească fantastică, și asta pentru că experiențele Habitat au un specific aparte: sub ochii tăi și din mâinile tale cresc în 5 zile, de luni până vineri, niște locuințe pentru oameni care până atunci stăteau în condiții grele. Și asta îmi dă motivația să nu uit cât de important e să fii alături de cei mai puțin norocoși. 

Experiența de fundraiser este și ea, la fel ca cea de șantier, tot una de  ajutare a celor din jur. Trăim într-o lume în care fără resurse financiare nu poți să faci absolut nimic. Și activitățile de șantier de bună seamă au și ele nevoie de resurse financiare ca să se întâmple.

Fundraisingul este în mare măsură o acțiune de conștientizare a celor din jur. În momentul în care postez pe rețelele de socializare, foarte multe persoane află despre activitățile Habitat for Humanity. Astfel, o parte dintre prietenii mei virtuali s-au alăturat la rândul lor ca voluntari, iar cei care nu pot participa fizic din diferite motive, pot să contribuie totuși la rândul lor printr-o donație.  

Nu văd în fundraising decât un nou mod de a ajuta, noi cei care deja care mergem pe șantier, dar și o acțiune de awareness care le permite celor din jur să ajute altfel decât prin prezența pe șantier dacă nu pot să facă lucrul acesta. 

 

2. Cum ai reușit să îți convingi apropiații să se implice și cum s-au desfășurat campaniile tale de strângere de fonduri? 

Cred în primul rând că am format o comunitate pe Facebook, iar nucleul dur al comunității sunt oameni care rezonează cu mine în privința implicării în comunitate – sunt persoane care înțeleg importanța implicării și o susțin fiecare în modul în care poate. Și cred că asta e motivul pentru care au succes campaniile mele de strângere de fonduri. 

Momentul în care soliciți implicarea este de asemenea important. Niciodată nu încep promovarea prea devreme sau prea târziu, o fac în preajma evenimentului, cu multă deschidere și entuziasm.  

În plus, postările zilnice de pe șantier au rolul lor. Este modul meu de a ține îmi ține comunitatea la curent cu ce se întâmplă acolo, și de a împărtăși emoția. Cei care mă urmăresc pot vedea progresul de pe șantier și tot ce reușim să facem în fiecare zi, dar și faptul că banii sunt bine cheltuiți și chiar ajută în mod concret oameni în nevoie. 

 

3. Ce sfat ai da cuiva care participă pentru prima dată la Hope Build și a inițiat o campanie de strângere de fonduri? 

Vorbiți din suflet și o sa vedeți că asta este tot ce trebuie să faceți. Atâta timp cât credeți în acțiunea aceasta și veniți cu sufletul deschis, pentru că vreți să ajutați niște oameni mai puțin norocoși, și exprimați asta cu sinceritate, cine are sufletul și posibilitatea financiară în acel moment (chiar și o sumă mică) nu poate decât să rezoneze la sinceritatea și mesajul vostru de apel de ajutor. 

Nu e publicitate, nu e PR, e un mesaj de-al vostru sincer către cei care vă ascultă – apropriați sau prieteni virtuali – și cărora le cereți ajutorul să vă susțină într-un demers absolut minunat, pe care îl faceți pentru oamenii din comunitatea voastră.  

Nu există trucuri atunci când ajuți oamenii. Totul se trăiește sufletește, se transmite sufletește și se înțelege sufletește. 

 

Vrei să fii și tu voluntar sau fundraiser pentru Habitat for Humanity România? Intră pe https://www.habitat.ro/habitat-campaign/hope-build/  și hai să construim împreună speranță.