zefiR

Prin proiectul zefiR: Împreună pentru puterea de acțiune dorim să îmbunătățim, în mod integrat, accesul la educație, sănătate și locuire pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt.

Comunități în proiectul zefiR

  • Olt: Grădinari, Slatina, Piatra-Olt, Caracal
  • Dolj: Filiași, Negoi, Bârca, Ocolna (Amărăștii de Jos)
  • Gorj: Bumbești-Jiu, Târgu Cărbunești, Baia de Fier, Polovragi

INTERVENȚIA HABITAT FOR HUMANITY ROMÂNIA

”Renovarea acoperișului unui bloc din Caracal BIG BUILD 2014″

Habitat for Humanity România, împreună cu voluntari din comunitate, angajați ai companiei de securitate BGS și partenerii din proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune,  a renovat acoperișului unuia dintre blocurile din Ghetoul Carpați din Caracal.

Peste 200 de adulți și copii, ce locuiesc în două blocuri din Ghetoul Carpați din Caracal, au nevoie urgentă de ajutor. Blocurile, construite în anii ‘60, se află într-o stare avansată de deteriorare și au nevoie de renovare completă, inclusiv de instalații sanitare, electricitate și canalizare, izolare termică și de amenajare a teritoriului.

Gerard Corr, Ambasadorul Irlandei în România, Thomas Stauffer, Șeful Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, împreună cu Mario DeMezzo, director național Habitat for Humanity România și Eduard Ciocăzanu, primarul municipiului Caracal au participat  la deschiderea oficială a șantierului din Caracal.

“Ziua Mondială a Locuirii”, sărbătorită la nivel mondial, este un prilej pentru a vorbi despre nevoia de locuire decentă din lume și din România. Dreptul la o locuire decentă este un drept  fundamental al omului iar noi la Habitat for Humantiy România îl promovăm de 6 ani prin BIG BUILD, eveniment care în acest moment se desfășoară în cinci orașe din țară. Suntem bucuroși că am reușit să ajutăm oamenii și copiii ce trăiesc în Strada Carpați din Caracal să aibă o viață mai bună, mai sănătoasă.”, a declarat Mario DeMezzo, director național Habitat for Humanity România.

”Renovări Piatra Olt”

Trei familii din orașul Piatra Olt au un loc mai bun în care copiii lor să crească în siguranță. Casele lor au fost renovate de către 35 de voluntari, în cadrul evenimentului zefiR Build, ce a avut loc între 21 și 23 mai 2015. Îndrumați de specialiștii Habitat for Humanity România, voluntari din partea Ambasadei Elveției în România, autorităților locale și organizațiilor partenere în proiect au dat o mână de ajutor la înlocuirea acoperișurilor, tâmplăriei și la îmbunătățirea structurii de rezistență.

Familia Adam este una dintre familiile care au primit ajutor și au muncit cot la cot cu voluntarili. Părinții Radu și Irina, împreună cu cei patru copii, locuiesc într-o casă cu două camere, care avea nevoie urgentă de reparații. Nu de puține ori, copiii au fost nevoiți să meargă la școală cu hainele ude, deoarece ploua prin acoperișul spart. “Abia o ducem de pe azi pe mâine, mai lucrează soțul cu ziua. Am reușit să luăm câteva materiale, însă doar atât.”, spune Irina.

La evenimentul zefiR Build au participat Marc Bruchez, Deputy Head of Mission Ambasada Elveției în România, Florin Iordache, vicepreședinte Camera Deputaților, Tudor Udrescu, primar Piatra Olt, și reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiectul zefiR: Habitat for Humanity România, fundatia Terre des hommes, Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi și SASTIPEN.

În Piatra Olt, comunitatea romă se confruntă cu probleme grave de locuire. Cele mai multe dintre case sunt construite din cărămidă arsă și se află într-o stare avansată de deteriorare. În 70% dintre cazuri, familiile trăiesc în locuințe supraaglomerate. Casele nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă, fapt ce le pune în pericol sănătatea.

”Reabilitare grădiniță Caracal”

Peste 40 de copii de etnie rromă învață la grădinița RomRom din strada Carpați din Caracal (cartier cunoscut sub numele de Fânărie) . Este prima gradiniță cu predare în limba materna cu cadre didactice specializate în predare limba maternă. Din cauza gradului de deteriorare și a grupurilor sanitare improprii, grădinița este în pericol să se închidă.

În comunitatea Fânărie sunt mulți copii de etnie romă, proveniți din familii cu situație financiară precară. Mulți părinți se află în imposibilitatea de a le oferi copiilor hainele și încălțămintea necesare pentru a merge la grădiniță. Astfel, desfințarea grădiniței RomRom  ar duce la creșterea abandonului școlar.

Alături de voluntari internaționali și corporatiști români, Habitat for Humanity a început renovarea grădiniței.

Despre proiect

Proiectul zefiR. Împreună pentru puterea de acțiune este inițiativa unui consorțiu coordonat de Terre des Hommes și format din Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi, Habitat for Humanity România și SASTIPEN.

zefiR se bazează pe o abordare integrată privind sănătatea și educația, ca arii prioritare de acțiune, alături de locuire – ca domeniu complementar, având la bază dezvoltarea comunitară ca abordare transversală. Astfel, beneficiarii și ceilalți membri din cele 12 comunități sunt implicați direct în toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunității și până la evaluarea impactului.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 2.997.215 CHF.

COMUNITĂȚI ZEFIR